tisdag 28 februari 2012

Första plantorna spirar

För ett par veckor sedan sådde jag de första fröerna till grönsakslandet. Det tog inte många dagar innan det började synas små försiktiga skott i jorden och nu har de växt till sig riktigt bra! Det är två rader kronärtskocka till vänster och resten basilika. Problemet nu blir att plantorna inte ska växa för snabbt, har redan varit och smyg-vridit på termostaten i lägenheten...

tisdag 14 februari 2012

Första sådden

Nu är vi i mitten av februari och tiden fram till våren lär gå fort. Idag sådde jag så de första fröerna till sommarens odlingar. Det blev kronärtskockor, rekommendationerna i alla böcker är att så dem i januari eller tidigt i februari, så det var hög tid - återstår att se hur det går... Jag passade också på att så en del basilika som man kan ha inomhus under våren, det är alltid trevligt.
Jag har inrättat en liten odlingshörna i vårt ljusa vardagsrum, jag hoppas att det ska fungera bra. Återkommer med bilder när det har kommit upp något!

söndag 5 februari 2012

Sparrisplantor och fröer


I veckan kom ett paket med 10 sparrisplantor och en massa fröer på posten. Det börjar vara dags att så kronärtskockor för att de ska hinna växa till sig, så jag beställde allt jag hade tänkt mig på en gång. Fröer är ju praktiska, men sparrisplantorna kräver lite speciell förvaring i väntan på att få komma i jorden. De ska ligga i sand och temperaturen ska vara 0-2 grader...inte helt okomplicerat, men som tur är har mamma och pappa en källare som håller sig kring 0 grader och en sandlåda finns det ju också, så den saken skulle inte vara några problem. Igår åkte vi därför dit för att rädda plantorna innan de började växa i kylskåpet... Problemet som snabbt gav sig till känna, var bara att det ju varit 15-20 grader kallt sista dagarna, med resultatet att sanden var stelfrusen... Det blev till att tända en brasa på sanden och vänta några timmar och slutligen kunde jag gräva upp en hink sand som det gick bra att begrava sparrisplantorna i, så nu är de förhoppningsvis i tryggt förvar. Nästa problem var att översätta den italienska instruktions-texten på förpackningen, tur Google translate är uppfunnet...
Det blev en hel del andra fröer också, kronärtskockor som sagt, rödbetor, morötter, sallad, zucchini, bönor i tre färger, sockerärtor, basilika m.m. Nu återstår att inrätta ett litet förkultiverings-hörn i vardagsrummets ljusaste hörn.