onsdag 30 maj 2012

Potatis på gång

Det har inte blivit så mycket skrivet på sistone, det beror på att jag inte ha gjort så mycket i landet. Jag kämpar på här hemma för att hålla mina kål-, majs- kronärtskocks- och salladsplantor vid liv, och ska förhoppningsvis snart komma iväg och plantera ut dem i landet, tror att de kommer att trivas bättre där.
Jag har i alla fall fått rapporter om att en del potatis har börjat komma upp, jag hoppas att det ska sätta ordentlig fart nu när det börjar bli varmt, det har ju varit en del regn också, en ganska bra mix tror jag.
Nu har jag snart semester, och då ska det sista komma ner i jorden, plantorna jag nämnde, samt bönor och ärtor som ska sås direkt på plats. Sen kommer fokus ligga på att flyttpacka, på midsommarafton är planen att flytta in i vårt nya hus, det ska bli riktigt kul!

söndag 20 maj 2012

Zucchiniplantor, som förhoppningsvis ska överleva
utplanteringen och inte bli uppätna av sniglarna.
Igår var vi en tur till grönsakslandet igen. Planen för den här gången var att så morötter, rödbetor och palsternackor, sätta den sista potatisen och förbereda lite för majsen.
Landets majs-hörna, behövde lite omsorg, på något sätt har den hamnat lägre än resten av landet och fungerat som något slags dräneringsområde, så det har varit rejält blött där. Nu har jag kört dit några kärror fin jord från komposten och grävt ner ett par säckar barkmull, ser riktigt fint ut nu. Planen var att plantera ut majsen också, men den såg tämligen vettskrämd ut efter en dag utomhus, så det får nog vänta ett tag till.
Från komposten hämtade jag också en del jord till de högar jag lade upp när jag grävde upp landet, där planterade jag sedan zucchiniplantor, tror det ska bli fint när de klättrar nedför kullen. Jag hade också förkultiverat sockerärtor. De behöver ju lite stöd, så jag rotade fram en rulle hönsnät på mamma och pappas höskulle, sågade ner 2 lagom stor träd och yxade till ett par stolpar.
Jorden hade torkat upp rätt rejält, så innan det var dags att så morötter och annat, fick vattenspridaren jobba på ett tag. Nu har vi sått karottmorötter (
små runda) mix av vita, lila och orange morötter, palsternackor, gulbetor, polkabetor,rödbetor och persilja. Några solrosplantor har planterats ut för att rama in landet och King Edward sättpotatis har kommit ned i jorden.
 Det börjar kännas som den största delen av det riktigt tunga arbetet är gjort nu, i fortsättningen blir det mer rensning och gallring, mindre jordskyfflande.

söndag 6 maj 2012

Gångar, potatis och sparris



Sparrisplantorna på plats i sitt
dike - de ser ut
som stora spindlar!

Idag fortsatte arbetet i landet. Jag började med att skyffla gångar, en längsgående i mitten och tre tvärsgående så att landet delades in i 8 odlingsbäddar. Min sambo My jobbade hårt med att kratta jorden och jag gav mig i kast med att dra upp potatisfåror. Jag har nu satt tidig och medeltidig potatis, sorterna Princess och Inova. Det ser väldigt fin ut nu, med potatisfåror och välkrattad jord, ser fram mot att det börjar växa nu bara,och förhoppningsvis inte allt för mycket ogräs. Den största ansträngningen krävde sparrisplanteringen. Sparrisplantorna ska planteras på en lite jordås, i ett ca 20 cm djupt och 40 cm brett dike. Sparrisplantorna verkade ha klarat sig bra i källaren och t.o.m. växt lite, två sparris tittar redan upp ur jorden...men man får inte röra dem i år tyvärr...





Det "lilla! landet börjar ta form, 19,4 x 5 meter
Vissa plantor hade lite mer "färdiga"
sparrisar,som t.o.m.
tittade upp ur jorden på en gång 
Det känns riktigt bra att ha kommit igång ordentligt, men det är mycket som återstår att få ned i jorden, både det som är förkultiverat och väntar i lägenheten - broccoli, vitkål, blomkål,kronärtskockor, majs och zucchini. Sen är det mycket som ska direktsås,som morötter, rödbetor, palsternackor och bönor. Jag har också tänkt förkultivera ytterligare några saker, för att de ska ta överhanden över ogräset direkt, bl.a. sockerärt och sallad.

lördag 5 maj 2012

Färdigfräst

Nu var det dags för lite arbete i landet igen. Helgen till ära hade jag hyrt en jordfräs och lyckligtvis hade förra helgens väder gjort att jorden har torkat upp rätt bra. Jag har nu kört igenom hela landet 3 gånger - på längden och tvären och på längden igen för att fräsa ned ko-gödsel. Mellan och under varje omgång har massvis med sten och gamla rötter rensats bort, så nu börjar det se riktigt bra ut. Imorgon ska jag skotta gångar, gräva för sparrisen och sätta potatis.