onsdag 20 juni 2012

Bönor

Bönorna som jag sådde för ett par veckor sedan har växt rejält nu, konstigt nog är det dock många fröer som inte grott, trodde det skulle vara vattentätt att så inomhus, nu har jag kompletteringssått lite, hoppas det ska bli ett rimligt gäng plantor till slut. Bönor är något som jag verkligen skulle vilja ha en hel del i frysen i höst, så otroligt mycket godare med hemodlade än köpta! 
Nere i vänstra hörnet på bilden syns ett par märg-ärt-plantorm det är mer av ett experiment, skulle vara kul att få lite färska ärtor.
Imorgon flyttar vi in i vårt hus och får en trädgård även på hemmplan, det blir väl lite av en intressekonflikt, men jag ska försöka hinna med båda delarna. Börjar vara dags att gallra och rensa ogräs bland morötter och rödbetor nu, men det får vänta ett litet tag till.

torsdag 7 juni 2012

Landet börjar bli fullt

Nu har jag varit till landet en sväng igen. Jag började med det mycket spännande, att ta bort fiberduk och se om det kommit upp något av det som såddes sist. Den tidiga potatisen hade växt till sig bra, även om det ser mörkt ut att få potatis till midsommar, i så fall ska det nog till att sommarvärmen kommer tillbaka lite mer definitivt och kanske ett litet under också, mamma och pappa lär vinna potatistävlingen, deras blast har kommit upp betydligt finare. Man kan fundera vad det beror på, jag har några alternativa förklaringar, dels hade deras potatis grott betydligt bättre när de satt den (samma dag som jag satte den tidiga), dels ligger landet lite annorlunda, men jag tycker inte det ligger mer soligt än mitt, så det är nog inte en så trolig förklaring. Mest beror det nog på att deras land har använts i åtminstone 30 år och jorden därmed är i betydligt bättre skick. De verkar klara sig från sjukdomar också, trots att de haft potatis på precis samma plats bra länge nu.
I morotslandet hade det också kommit upp en hel del, små, små blad, men helt klart i rader, så det är knappas ogräs, rädisorna hade tagit sig riktigt bra, däremot såg jag inte till några rödbetor, men de ska väl ta lite mer tid på sig, så de lär komma.
En hel del ogräs hade också visat sig, framför allt bland potatisen och sparrisen, mest kers (som jag alltid har kallat det, kirskål säger väl många) Typiskt ilsket rot-ogräs, där det bara är att hålla efter och plocka bort så mycket som möjligt, men jag ser inga större utsikter att bli av med det. Sparrisplantorna hade för övrigt klarat sig oväntat bra, 12 stycken har kommit upp fint, minns inte riktigt hur många det var jag planterade, men det skulle egentligen vara 10 i förpackningen, så det får man väl se som ett lyckat resultat. Nu när de kommit upp en bit, är det dags att fylla på med mer jord så att de får bra stöd, jag fixade en kärra kolsvart kompost som jag tror de ska gilla.
Sockerärtorna tampades även de med kersen, så där blev det till att rensa och sedan leda upp dem som inte fattat att de fått ett finfint hönsnät att klättra på. Zucchiniplantorna verkar inte alls ha uppskattat att bli utplanterade, eller så har sniglarna (vinbergssnäckor ätit upp dem) jag ska dra upp nya plantor och komplettera där, lär bli sen skörd...

Så var det dags att plantera ut en del plantor som jag kämpat med att hålla vid liv inomhus tills det skulle bli tillräckligt varmt. Jag började med den enda kronärtskocksplanta som klarat sig sedan de såddes i februari, jag hoppas verkligen den ska trivas utomhus! Den fick byta plats från den ursprungliga planen, och är nu granne med majsen, 9 majsplantor fick också flytta ut och bredvid dem en del sallad.
Broccoli, vitkål och blomkål har också väntat tålmodigt, så länge att jag lyckat tappa bort skissen där det stod vad det var för sort i respektive kruka, det lär bli en viss oreda, men de har ju ungefär samma förutsättningar och krav, så jag tror inte det ska spela så stor roll. Kålen är ju behäftad med en hel del problem, bl.a. kålfjärilar och kålflugor, för att skydda mot dem, har jag nu byggt ett tält runt den delen av landet. Ett gäng tillyxade störar och över det fyra ihopsydda gardiner från Ikea, än så länge har jag förankrat längs kanterna med stenar som jag lagt ganska tät, egentligen skulle jag vilja ha något mer kontinuerligt, jag har sneglat på armeringsjärn på en byggplats i närheten, men man måste nog ha ganska kraftig dimension för att det ska vara tung nog, ska fundera vidare på den saken.
Slutligen fick lite blommor komma ner i jorden i utkanterna av landet, vallmo och rudbeckior.

Jag hade egentligen tänkt att jag skulle så bönor och ärtor också, jag bestämde mig dock för att avvakta med det och dra upp plantor inomhus, eftersom det har varit så kallt ett tag, är det fortfarande ganska kallt i jorden och jag misstänker att de italienska bön-fröerna inte skulle trivas så bra...