söndag 30 oktober 2011

Bokrecension 1



Jag lovade tidigare att recensera de odlingsböcker jag skaffat, jag tänkte börja med en riktigt gammal bok som jag lånat av mina föräldrar. Det är en brun gammal bok från 70-talet som heter "Självhushållning - en handbok, en idébok". Författaren är brittisk och heter John Seymour. När man googlar på detta, inser man att jag sitter på en riktig klassisk och eftertraktad bok.
I mitt tycke är boken något svåranvänd, men det beror förstås på vad man har för syfte med sin odling, för min del gäller det att förgylla vardagen, något som Mr Seymour nog inte skulle vara så imponerad av. För honom gäller det att åstadkomma ett hushåll som rakt igenom lever på det det själv producerar. Resultatet är väldigt seriösa beskrivningar av allt från urdikning (se mitt tidigare inlägg om dränering), anläggning av stengärdesgårdar, hur man bygger upp sitt eget mejeri och slår sitt eget tegel. Kort sagt, ganska mycket som i alla fall jag aldrig någonsin kommer att ha nytta av. Det jag däremot vill veta, är många gånger ganska kort avhandlat - kanske för att det anses vara självklarheter? Två intressanta avsnitt är dels det som avhandlar olika grödor - vad de kan användas till, problem m.m - en del som återkommer i flera böcker och därmed inte motiverar att man ska skaffa just det här. Det andra användbara är ett avsnitt där man beskriver vad man ska göra i trädgården de olika årstiderna. Även här är det ganska ambitiöst med vinterkål, stukor m.m. som inte jag kommer ägna mig åt, men en hel del matnyttigt kan man alltid hitta.

Sammanfattnignsvis - denna bok är väldigt omfattande, men för hobbyodling tycker jag den har ganska begränsat värde, eller rättare sagt, det är en väldigt stor del av boken som man inte har någon nytta av.

torsdag 27 oktober 2011

Växelbruk


Växelbruk är en gammal fin odlingsmetod som minskar risken för ohyra och jorden blir också mindre utarmad, eftersom olika växter har olika behov. Jag har läst en del om detta och försökt dela upp det jag vill odla i 4 grupper och på så sätt få till ett växelbruk med rotation på 4 år. Jag har inte lyckats dela upp det fullständigt efter de grupper som är rekommenderade - kålväxter, lök och rotfrukter, potatis samt bönor och ärtor - men jag tror i alla fall det ska vara bättre än att göra precis lika varje år, vi får se hur jag lyckas hålla mig till den här planen. Utanför den roterande planen har jag sparris och kronärtskockor som är fleråriga och majs som helst ska växa i kvadrat istället för rader. Landet kommer bli sådär 12 x 4-5 meter, så det är ganska gott om plats!
I nästa helg ska landet höstgrävas. Jag har bokat en grävmaskin - typisk pojkdröm att få köra grävmaskin, jag hoppas att den inte ska göra mig besviken. Planen är att först gräva bort grässvålen och lägga den på en komposthög på sidan, för att bli av med så mycket ogräs som möjligt, därefter ska jorden höstgrävas så att den bryts sönder fint under vintern. Till sommaren blir det till att köra dit några lass med matjord och gödsel och förbereda jorden för sådd.

söndag 23 oktober 2011

Dränering

Jag misstänker att platsen där detta grönsaksland kommer att ligga, är en aning lerigt och vattensjukt, en inte helt positiv egenskap. Lerigheten tror jag årtionden av löv-deponering kan ha haft god effekt på, sen blir det till att köra dit ett rejält lass matjord i vår, värre kan vara att få vattnet att rinna undan. Jag började fundera på det här med att gräva ett dike. Efter lite googlande, kommer jag fram till att detta inte är någon enkel vetenskap inte heller på ett juridiskt plan. Flera träffar rörde domar om olaglig dikning...inte tänkte jag på att någon skulle kunna bry sig om jag grävde ett litet dike.
För att komma vidare i detta dammade jag i alla fall av den gamla boken om självhushållning där detta ämne avhandlas, i smått obegripliga termer, på ett uppslag. Man skriver om täckdikning, öppna diken och mullvadsdiken. Grundvatten-nivåer ska sänkas, bäckar och dammar anläggas...känns oöverstigligt och lite läskigt. Jag vill ju inte gärna att föräldrarnas brunn plötsligt ska sina...
Summan av detta får nog bli att jag satsar på att naturen ändå sköter detta, skulle det gå fullständigt åt skogen första året, får jag väl göra något åt det nästa höst.

Jag börjar inse att det var lite otaktiskt att starta en blogg om ett grönsaksland på hösten...det är ju inte jättemycket action där de närmaste månaderna, så inläggs-frekvensen här blir kanske inte jättehög, men det vore kul om någon fortsätter titta in då och då, för rätt var det är har jag hittat på något nytt! Förr eller senare ska det ju bli vår också!

söndag 16 oktober 2011

Inspiration

Det verkar finnas obegränsade mängder inspiration, information och åsikter i det här ämnet, i form av bloggar, forum, tidningar, böcker, TV-program m.m. Jag försökte orientera mig lite genom att läsa om anläggande av land på några forum, åsikterna verkade dock vara lika många som skribenterna och det var svårt att komma fram till vad som skulle vara bra, så jag tror jag ska hålla mig till gamla hederliga böcker på den fronten. Däremot är det trevligt att få lite inspriation, en bra källa till det är bloggen med tillhörande frö-handel, gourmetodling.com och gourmetgarage.dk. De säljer italienska fröer som verkar väldigt trevliga och skall funka även här i det lite bistrare klimatet. Sparrisplantor ska de ha också, något som annars verkar lite svårt att få tag på, så jag lär bli storkund!

lördag 15 oktober 2011

Början

I Umeå beställde vi grönsaker från en lokal odlare, en låda med fina grönsaker stod utanför dörren varannan fredag. Det var väldigt trevligt och kändes bra med ekologiska och närodlade grönsaker.
När vi nu flyttat söderut och bor relativt nära mina föräldrar och deras stora tomt, föddes tanken på att ta detta ett steg längre och odla egna grönsaker, i lite större omfattning än vi hittills gjort på balkongen.
Därmed föddes projekt Grönsaksland. Som alltid när jag tar mig för något, tenderar det att bli väldigt stort efter ett tag. Det började med att jag tänkte mig att odla lite potatis och morötter. Nu är tankarna sparris, potatis, morötter, vitkål, kronärtskockor, bönor, rödbetor, palsternackor, majs, sallad och säkert ännu mer om jag bara får löpa fritt. Vi får väl se hur det blir, men klart är i alla fall att det ska anläggas ett ordentligt trädgårdsland. Ytan är utstakad och nästa steg är att hyra en grävmaskin och gräva bort gräset.
Parallellt med detta pågår den mer teoretiska biten, att lära sig så mycket som möjligt om detta med grönsaksodlande, det går ju att göra vetenskap om allt, så varför inte skaffa ett gäng böcker? Den första jag fick tag i, är den otroligt 70-taliga "Självhushållningsboken". Där beskrivs i detalj hur man ska åstadkomma ett hushåll som helt lever på det man själv producerar, från mjölk och potatis till öl, whisky och biogas från gödsel...hyfsat ambitiöst. Här kan man dock plocka ut godbitarna och bl.a. läsa om sparris, som anses vara en lyxgröda och det står inte helt klart om det är riktigt ok att odla det av den orsaken, kanske är det lite syndigt?
För att ta det hela till en lite mer nutida nivå, har jag köpt 2 böcker i ämnet, vilka damp ner i brevlådan igår, "200 gröna tips för kökslandet" och "Handbok för köksträdgården". I samma paket kom första säsongen av Mad Men, Svensk maffia - fortsättningen och Kokain av Lasse Wierup...man får ju inte fastna i ett fack. Återkommer med recensioner!
Som sagt, steg 1 i den praktiska delen av landet, är att gräva upp det, ett moment jag ser mycket fram mot, har länge letat efter en anledning att hyra en minigrävare. Återstår nu bara att hitta en ledig helg...