torsdag 27 oktober 2011

Växelbruk


Växelbruk är en gammal fin odlingsmetod som minskar risken för ohyra och jorden blir också mindre utarmad, eftersom olika växter har olika behov. Jag har läst en del om detta och försökt dela upp det jag vill odla i 4 grupper och på så sätt få till ett växelbruk med rotation på 4 år. Jag har inte lyckats dela upp det fullständigt efter de grupper som är rekommenderade - kålväxter, lök och rotfrukter, potatis samt bönor och ärtor - men jag tror i alla fall det ska vara bättre än att göra precis lika varje år, vi får se hur jag lyckas hålla mig till den här planen. Utanför den roterande planen har jag sparris och kronärtskockor som är fleråriga och majs som helst ska växa i kvadrat istället för rader. Landet kommer bli sådär 12 x 4-5 meter, så det är ganska gott om plats!
I nästa helg ska landet höstgrävas. Jag har bokat en grävmaskin - typisk pojkdröm att få köra grävmaskin, jag hoppas att den inte ska göra mig besviken. Planen är att först gräva bort grässvålen och lägga den på en komposthög på sidan, för att bli av med så mycket ogräs som möjligt, därefter ska jorden höstgrävas så att den bryts sönder fint under vintern. Till sommaren blir det till att köra dit några lass med matjord och gödsel och förbereda jorden för sådd.

2 kommentarer:

  1. Hej Erik Jag hitta din tråd på odla.nu.
    Jag vill inte ta ifrån dig din dröm att få köra krävskopa =). Men är marken "vattensjuk" skulle jag råda dig att odla i pallkragar. Jag har sedan 2009 odlat på en odlingslott med kraftig lerjord, och i år satsa jag lite och skaffa mig pallkragar och köpte matjord till dom.
    Efter ett lyckat år med pallkrageodling, hade jag velat "börja om från början" och göra om så jag bara har pallkragar. Men det är förmycket jobb att göra om alla odlingsbäddarna, så det får vara som det är nu. läs gärna min blogg om min odlingslott du kanske kan hitta något "matnyttigt" =) http://minteppa.blogspot.com/
    Om min dröm om en stuga på landet blir av sen... skulle jag lägga ut markduk på en stor yta, ställa ut pallkragar på lagomt avstånd, fylla dom med fin matjord och lägga grus imellan, det skulle jag göra för att slippa all ogräs. Många ogrässorter har djupa rötter! enda ner till 1½ meters djup kan dom sträcka sig så det räcker inte med att gräva av grässvålen ;-). Som du säger så många skribenter det finns lika många råd finns det =).
    Ett råd till... åk och hämta hästskit nu på hösten(stallen brukar ge bort) Hämtar du nu så hinner skiten "brinna" lite så det blir lagom att göda med på våren.
    Lycka till // Mari
    Vad du än väljer att göra så vill jag önska dig lycka till.

    SvaraRadera
  2. Hej och tack för din kommentar och lyckönskningarna!
    Jag har tänkt tanken att odla i pallkragar, men lika som du, tycker jag det blir lite för mycket jobb med den yta jag har tänkt mig. Sen får jag väl medge att jag överdrev lite när jag kallade marken vattensjuk, men den ligger ganska lågt, men inte så pass att det ställer sig vatten där. Tanken på att dränera kom av att det gamla trädgårdsland som ligger på ungefär samma ställe, har ett dike längs ena kanten. Att bli kvitt ogräset på det sättet du beskriver, vore ju fantastiskt, men jag tror jag ska ge den gamla primitiva metoden en chans ett år i alla fall!
    Ska leta efter fler tips på din blogg!

    /Erik

    SvaraRadera